5 veština koje samo mačke poseduju

zanimljivosti_macke

Veštine mačaka

One su predatori koji nemilosrdno love svoj plen. Savršeni instinkti i određene veštine su im pomogle da opstanu hiljadama godina. Koje su to karakteristike koje ih čine posebnim?

Osim što su veoma lepe životinje, gracioznog držanja mačke imaju niz interesantnih karakteristika koje nas oduševljavaju.

Svaka mačka je poput malog pantera

Svojom anatomskom građom i ponašanjem mačka ima zajedničke osobine sa svojim rođacima – velikim mačkama. Sve mačke, velike ili male moraju da se hrane isključivo drugim životinjama jer bez ovih belančevina i masti ne mogu da prežive.
I dok su neke velike mačke poput lavova prilikom lova na velike sisare razvile sposobnost saradnje, domaća mačka je usamljeni lovac koji plen vreba i uhodi. Domaća mačka poput leoparda obilazi i brani svoje lovno područje. I kako je crni panter varijanta leoparda s crnim krznom tako crne i druge prirodne boje nalazimo kod mačke. U slučaju kućnih mačaka tih boja je punom više.

Savršena atletska građa

Mačka je savršeno građena životinja za život i lov u različitim okruženjima. Uski grudni koš omogućuje joj pokrete koji su slobodni, tihi i pouzdani. Kako bi se brže kretale njene prednje noge nisu spojene sa ramenima – nemaju ključnu kost.
Ova karakteristika poznata je kao ‘plutajuće rame’, a mačjim nogama omogućuje ublaživanje udarca pri skoku sa visine. U jednom skoku mačka može preskočiti visinu pet puta veću od vlastite.
Pokretljiva kičma, u kojoj su kosti međusobno labavo pričvršćene dopuštaju mačkama ‘presavijanje’ na pola odnosno rotaciju polovine leđa za punih 180 stepeni u odnosu na drugu polovinu.

Ne postoje pedantnije životinje od mačaka

Koliko im to olakšava život? Mačka 30 posto svog vremena troši na uređivanje sebe ili uređivanje drugih mačaka iz svoje društvene skupine.
Pri pranju lica mačka stavlja sluz na unutrašnju stranu šape koju tada polukružnim pokretima utrljava na lice. Ovaj postupak ponavlja i drugom šapom – što joj omogućuje čišćenje i druge strane lica.
Hrapavi jezik mačke savršen je za uređivanje krzna jer se mrtva dlaka lepi za jezik. Međutim, gutanjem dlake stvaraju se loptice od dlake koje ako ih mačka ne izbaci iz organizma mogu postati opasne za njeno zdravlje. Pogotovo se to odnosi na dugodlake mačke.

Mačka vidi ono što drugi ne vide

Mačka ima velike oči. Boje nisu u prvom planu pa tako mačka ne vidi sve boje. Mrežnica je tako osetljiva samo na plavu i zelenu, ali ne i na crvenu boju. Oči imaju veliki broj stanica koje vide i najmanji pokrete sočiva koji se po potrebi mogu oštro fokusirati, objašnjavaju na portalu 24sata.hr.
Površina oka, rožnjača dramatično je ispupčena – time je proširen ugao gledanja i omogućen ulazak veće količine svetla u oči koje mačkama pružaju neverovatan periferni vid za otkrivanje predatora i plena.

Vešt lovac

Mačka je veoma strpljiva životinja. Omiljena strategija joj je da namiriše lovno područje – i onda sedne i čeka. Kad se pojavi plen mačka ga lovi iz zasede pritiskajući plen prednjim šapama.
U lovu na ptice mačka koristi zaklon na zemlji sa kojeg se prikrada malo – pomalo, a ukipi se kad smatra da je otkrivena. Tako se prikrada dok se konačno ne zatrči, skoči ili obruši na plen.
Ako je gladna mačka plen ubija energično. Očnjaci mačke savršeno su oblikovani za prodiranje između vratne kičme malih glodara koje ubijaju na licu mesta.

 

Korpa