Kako naučiti mačku da ne skače na kuhinjske elemente?

macka-kuhinja

Mačka ne treba da se penje po kuhinjskim elementima

Čak i one osobe čiji ljubimci nikad ne napuštaju dom nisu oduševljene kada nađu otiske mačjih šapica na kuhinjskim površinama. Srećom, mačke nije teško nagovoriti da to prestanu da rade.

S obzirom na to da mačke šapama zakopavaju svoj izmet i nekada ulaze u WC šolju, zaista nije preporučljivo dozvoljavati im da šetaju po površinama na kojima se vrši priprema hrane.

Jedno od najjednostavnijih rešenja je da svojoj ljubimici potpuno onemogućite ulazak u kuhinju. Ako to nije moguće, drugo rešenje je pružiti alternativu u vidu visokih mesta koja nisu u blizini kuhinjskih površina i sa kojih bi mačke imale podjednako dobar pogled na okolinu.

Danas postoji ceo niz stubova s mačjim krevetićima, platformama i zatvorenim kućama koje istovremeno služe kao grebalice.

Ako ste sam svoj majstor, možete za svoju mačku da postavite i niz povezanih polica po stanu.

Ohrabrite je da koristi alternativu ostavljanjem igračaka i poslastica tamo gde želite da se nalazi.

Tek kad ste joj pružili alternativu za njene loše kuhinjske navike, možete da počnete s prekorima kada je zateknete u kuhinji. To ćete prvo pokušati da uradite strogim tonom i uskraćivanjem maženja i pažnje u kuhinji, a ako to ne upali, uvek možete da se poslužite prskalicom punom vode (iako to nije savršeno jer mačka uči da ne sme u kuhinju samo kad vas nema kod kuće).

Još jedan način na koji možete da odviknete mačku od skakanja na kuhinjske površine jeste ostavljanje aluminijumskih folija na njima (bez brige, to uglavnom ne traje dugo). Takođe je važno ne ostavljati nepojedenu hranu u kuhinji, kao i neoprano posuđe.

Danas već postoje i automatizovani uređaji koji ispuštaju vazduh ili neprijatan zvuk kada im mačka priđe, pa je i to jedna od mogućnosti.

Ukratko, važno je pružiti na drugom mestu ono što želi, a zatim je zainteresovati, pa na kraju obeshrabriti njene dalje pokušaje hodanja po kuhinji.

Izvor: PET Novi Sad

Korpa