Ragdoll mačka

Ragdoll najumiljatija macka

Najumiljatija vrsta mačke Ragdoll mačka

Orginalni naziv: Ragdoll

Istorijat
Ragdoll (RAG) na našem jeziku znači krpena lutka.
Svoje ime dobila je po tome što se potpuno opušta poput krpene lutke kada je u rukama.
Ova vrsta je uzgojena šezdesetih godina prošlog veka u uzgajivačnici Pennels u SAD-u iz kombinacije nečistokrvne bele persijske mačke, svete birme i burmanske mačke.
Priznata je prvi put 1965. godine u SAD-u gde je postala vrlo omiljena.
Godine 1969. je uvezena u Veliku Britaniju iz uzgajivačnice Baker. Godine 1974. osnovano je međunarodno Ragdoll udruženje a 1985. nalazimo je već u Nemačkoj i Francuskoj. Od tada sve više raste interes za ovu interesantnu rasu a 1992. je priznata od FIFe.
Postoje mnoge priče o ovoj rasi. Rado se prepričava da je majku ragdolla u visokoj skotnosti pregazio auto. Mačka je preživela, ali je promenila karater. Postala je veoma umiljata, a njeno bi se telo opustilo poput krpene lutke kad bi je neko uzeo u ruke.

Mačići koje je okotila nasledili su taj karakter. Naravno to je samo bajka.

Ragdoll je od persijske mačke nasledila snažnu građu tela, miran karkakter kao i izvrsnu prilagodjenost na život u stanu. Od svete birme nasledila je pointed oznake na glavi, nogama i repu.

Ragdoll mačke krasi nežnost, mirnoća i neizmerno poverenje u vlasnika. Smatra se da te mačke poseduju visok prag osećaja boli zbog njihovog načina opuštanja. Naravno to nije tačno i može biti kobno za mačku. One su itekako osetljive na bol samo su po naravi mirnije, poslušnije i otpornije na stres. Razlog njihove potpune opuštenosti u rukama vlasnika leži u njihovom velikom poverenju u vlasnika, a ne u genetskom poremećaju. Ta nežna i elegantna maca voli duštvo i uživa u maženju i češljanju.

Znatiželjna je i zanima je sve što se događa oko nje.

Priznata je u tri varijante: bikolor, pointed i mitted.
RAGDOLL BIKOLOR
To je dvobojna „pointed“ (sijamske oznake) mačka, bele brade, grudi, trbuha, nogu i šapa. Pointed oznake nalazimo na glavi (maska na licu) ušima i repu. Moraju biti dobro ograničene. Preko maske na licu (tačno preko nosa ) mora biti dobro naznačena bela boja u obliku obrnutog slova V. Boja tela je svetlija od boje oznaka sa belim šarama kao kod svake dvobojne mačke.

RAGDOLL POINTED
Boja oznaka mora biti u dobrom kontrastu sa bojom tela koja je nešto svetlija od boje oznaka. Oznake nalazimo na glavi (maska na licu), ušima nogama i repu. Ne sme imati ništa beloga.

RAGDOLL MITTED Vrlo je interesantna po rasporedu bele boje. Boja tela joj je kao i kod pointed mačke jednobojno telo svetlije od boje oznaka. Ali ta mačka mora imati potpuno belu bradu, prsa, trbuh i donji deo repa. Takođe, mora na nogama imati bele rukavice, a na zadnjim nogama mora imati bele čizmice. Poželjno je još da preko nosa ima belu prugu.

Izvod iz standarda
Uopšteno to je velika mačka snažne građe, srednje jake koštane stukture i mišićavog tela.
GLAVA je srednje veličine klinastog oblika sa plitkim delom čela između ušiju. Nos joj u profilu pokazuje lagano zaobljenje u gornjoj trećini. Dobro razvijenih obraza, srednje duge njuške i snažne brade.
OČI su velike i ovalne, intenzivne plave boje. Što je boja intenzivnija to je bolje. Ne sme biti ni jedne druge boje.
UŠI su srednje velike, široke na bazi, sa zaobljenim vrhovima i široko razmaknute.
TELO je dugo, srednje koštane strukture, mišićavo, jakog kratkog vrata, dubokih prsiju. Odrasla mačka jednako je široka u ramenom pojasu i na zadnjem delu tela.
NOGE su srednje dužine i čvrste. Zadnje noge su nešto veće od prednjih. Šape su velike, okrugle i kompaktne sa čupercima između prstiju.
REP je dugačak i širi na bazi, a sužava se prema vrhu. Mora uvek biti u proprciji sa telom i bogato obrastao dlakom.
KRZNO je poludugodlako, gusto, mekano, svileno i prilegnuto uz telo. Na vratu je nešto duže tako da uramljuje lice. A na licu je takođe nešto kraće. Na telu, leđima i bokovima je duže. Na trbuhu i nogama srednje dužine. Priznate boje su crna (seal), plava, čokoladna i lila.
Ženke su uvek nežnije od mužjaka.
Ragdoll mački treba nešto više vremena za svoj potpuni razvitak.
Korpa