Saveti za zimu sa kućnim ljubimcima

macka_zima_sneg

Zima sa vašim ljubimcem

Trenuci pored kamina, mekani pokrivači… Postoji mnogo toga u vezi sa zimom što se može voleti. Ali čak i onima koji obožavaju toplinu doma tokom hladnih zimskih noći, ponekad je previše. U nastavku teksta su korisni saveti za lakše podnošenje zimske monotonije koji mogu pomoći vama i vašim ljubimcima.

Naši ljubimci takođe osećaju manjak svežeg vazduha i fizičke aktivnosti tokom zime.

Obezbeđivanje dovoljno fizičke i mentalne stimulacije za ljubimce je važno jer ih na taj način obeshrabruhete da sami sebi obezbeđuju (često destruktivnu) zabavu – pravljenje nereda po kući. Postavljanje granica i kreativno usmeravanje njihovih potreba, ne samo da će pomoći mirnijem zajedničkom životu, već će im pomoći i da se lakše prilagode vedrijim danima koji će doći nakon zime.

ZNAČAJ FIZIČKE AKTIVNOSTI
Redovna fizička aktivnost smanjuje stres kod životinja i troši višak energije, sprečavajući neželjeno ponašanje uzrokovano dosadom ili anksioznošću. Za pse (i mačke naučene na povodac), ovo podrazumeva šetnje napolju kada je to moguće.

fizicke_aktivnosti_ljubimci_zima

Obavezno menjajte rutu i teren kako bi im ostalo zanimljivo. Ako ste sprečeni da izađete sa vašim psom ili ako je vaša mačka kućna mačka, takođe možete obezbediti fizičku aktivnost bez odlaska napolje. Evo par predloga za fizičku aktivnost kod kuće:

Vežbajte pozivanje vašeg ljubimca „da dođe“ iz različitih delova stana.
Neki psi i mačke vole da se igraju žmurke!
Koristite hodnik za bacanje igračaka, poslastica ili drugih sitnica.
Navedite vašu mačku da skače i trči za igračkom sa perjem ili se igrajte sa svojim psom igre navlačenja kanapa.

MENTALNE VEŽBE SU TAKOĐE ZNAČAJNE
Vežba ne mora da bude fizički naporna da bi bila korisna. Drugi način da umorite svog ljubimca jeste da mu vežbate um. Evo nekih ideja:

Naučite ih novi trik
Napravite smrznute poslastice dodavanjem vlažne hrane u posudu za kocke leda ili u kalup za mafine
Skrivajte hranu oko kuće kako bi je pronašli i tako obezbedite lovno iskustvo
Četkajte ih – pozitivan dodir se takođe računa kao mentalno oplemenjivanje
Obezbedite im razne igračke, uključujući igračke slagalice koje zahtevaju malo više mentalnog napora

TRIKOVI ZA MIRAN ZAJEDNIČKI ŽIVOT
Ako trenutno radite od kuće, život sa ljubimcem koji stalno želi pažnju svoje omiljene osobe i želi da bude deo akcije, može biti izazov. Zbog toga, postavljanje granica u pogledu vašeg prisustva, pomoći će u prevenciji anksioznosti usled razdvajanja kada se okolnosti promene. Korisni saveti koji mogu pomoći:

Neka vaš ljubimac bude počasni kolega. Napravite mesto blizu vašeg stola gde vas može videti i opustiti se blizu vas dok radite.

Dajte im vremena nasamo u toku dana. Napravite im ugodno gnezdo sa udobnim pokrivačima i igračkama.
Navikavajte ljubimca da ćete napustiti dom i vratiti se. Napustite dom barem jednom dnevno kako biste održali ovu naviku u životima vaših ljubimaca.

Prevela: Ivana Voštić / orca.rs

Korpa